Каталог
Последни новини

Ламинат

Каква е разликата между различните класове

В края на 1990 г. ЕС въвежда стандартът EN 13329, където се посочват изискванията за характеристиките и методите за изпитание на ламинираните паркети. Това включва и системата за класификация основана на стандартът EN 685, който показва в кои области  и при какви условия може да се използва този тип настилка. 

Класовете от 21 до 23 означават, че настилката е подходяща за домашна употреба, класовете от 31 до 34 се използват за по-интензивна "търговска" употреба. Класовете от 41 до 43 показват, че ламинираният паркет може да се използва в индустриални условия. 

Докато първата цифра дава представа за общата среда: 2 - домашна, 3 - търговска, 4 - индустриална, втората цифра допълнително подразделя използването на ниска (1), умерена (2), интензивна (3) и много интензивна (4) употреба: 

• Клас 21 домашен – ниска натовареност; 

• Клас 22 домашен – умерена употреба; 

• Клас 23 домашен – интензивна употреба; 

• Клас 31 търговски – ниска натовареност; 

• Клас 32 търговски – умерена употреба; 

• Клас 33 търговски – интензивна употреба; 

• Клас 34 търговски – много интензивна употреба. 

По тази причина, най-важната стъпка при закупуването на ламинат е в зависимост от помещението, в което ще го ползвате да определите и класът, който ще ви е необходим.

Значение на AC рейтинга при ламинирания паркет

AC класификацията на ламината е една от важните му характеристики, обозначена на опаковката на паркета. Ако няма подобно обозначение, по-добре е да не взимате подовата настилка. Съкращението AC всъщност означава "клас на абразивност" (abrasion class).

Според мнозина, колкото по-високо е числото след абревиатурата, толкова по-високо е качеството на ламината. Но не е задължително вие да имате нужда от ламиниран паркет с най-висока степен на абразивоустойчивост.

Ето какво означава всяка от тях:

 

 AC1 – предназначен за жилищни зони със слаба натовареност на подовата настилка. Този тип ламиниран паркет е чудесен за спални; 

 AC2 – по-издържлив на трафик в сравнение с AC1; 

 AC3 – ламинат, подходящ за дневни и трапезарии, който е предназначен за натоварени жилищни помещения, като коридори. Може да се използва и в офиси със слаба натовареност; 

 AC4 – предназначен за комерсиални приложения с умерено интензивен трафик. Идеален е за малки магазини и офиси; 

 AC5 – предназначен за търговски площи с висок трафик, като универсални магазини, търговски центрове и офис сгради. Той има грубо покритие, което може да издържи на сериозно натоварване.

 

Ние не препоръчваме употребавата на ламиниран паркет с абразивен клас AC1 и AC2. Въпреки ниската си цена, обикновено те не предлагат необходимата издръжливост и бързо губят качествата и добрия си външен вид. Качествените дървени подови настилки започват от клас AC3. Те са качествени и се препоръчват за спалнята ви, където високата износоустойчивост на подовата настилка не е задължителна.

Oсвен високото си качество, те са по-издръжливи на вода и не се драскат лесно. Това ви гарантира, че ламинатът ви ще изглежда прекрасно, дори след повече от 10 години интензивна употреба.

Но какво наистина означава тази класификация и какви са критериите, които я определят

Едно от нещата, които са важни при определянето на класа на ламината, е абразивоустойчивостта му, но с това не се изчерпва всичко. Сред останалите фактори, които също се взимат под внимание, са удароустойчивост, устойчивост на петна, изгаряне от цигари, дебелина на набъбване и деформация на подовата настилка при влага и други. За да се осигури безопасността на потребителя, се налага стандартът EN 13329, който гарантира, че ламинатът е тестван и отговаря на критериите, посочени по-горе. А за вас, като потребител, това означава, че ламинираният паркет ще се оправдае инвестицията, която сте вложили в него.

Качество

Виж още

Сортирай по: